Педагогічні умови розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проєктних технологій - Костащук, О. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2024)
У запропонованій статті висвітлено особливості розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проєктних технологій. Розкрито проєктні технології як оптимальний засіб організації співпраці учнів між собою, що відбувається з урахуванням їхніх інтересів. У межах здійсненного дослідження доведено необхідність розкриття змісту суміжних понять ключової дефініції, а саме: «проєкт», «проєктна діяльність», «проєктування» тощо. Категорію «пізнавальні інтереси учнів початкової школи», автором публікації, визначено як: стан особистості школяра, для його характерним є зацікавленість, бажання до пізнання нового, отримання нових знань; мотив здійснення освітньої діяльності, що безпосередньо впливає на формування самої особистості. Акцентовано увагу на тому, що застосування проєктних технологій під час навчання має вплив на становлення особистості молодшого школяра, та, зокрема, на його пізнавальні інтереси. З’ясовано, що потенціал використання проєктних технологій задля розвитку пізнавальних інтересів учнів початкової школи полягає у наступному: створення умов емоційності, активності пізнавальних інтересів; забезпеченні етапів усвідомлення учнями цілей, мотивів та прийомів навчання; розширення меж використання пізнавального досвіду. Автор статті наголошує на тому, що розвиток пізнавальних інтересів учнів початкової школи засобами проєктних технологій, буде успішним через використання таких педагогічних умов, як: 1) посилення мотивації та інтересу до навчання через застосування проєктних технологій; 2) створення емоційного зв’язку між педагогом та учнями на етапі їх залучення до проєктної діяльності; 3) активізація проблемних ситуацій із застосуванням проєктних технологій