Педагогічна інтернатура: як «втримати» молодого вчителя в школі - Цуркан, М.; Унгурян , І. (Педагогічна освіта: Теорія і практика. Психологія. Педагогіка., 2025)
У статті розглянуто актуальні питання організації педагогічної інтернатури як ефективного механізму адаптації молодих педагогів до професійної діяльності. Висвітлено ключові аспекти, що забезпечують успішне професійне становлення вчителів-початківців, зокрема роль настав- ництва, андрагогічного підходу та створення сприятливого мікроклімату в закладах освіти. Особливу увагу приділено проблемі професійного вигорання та заходам його попередження. Про- аналізовано нормативно-правову базу педагогічної інтернатури, включаючи Закон України «Про повну загальну середню освіту» та Положення про педагогічну інтернатуру. Визначено основні етапи педагогічної інтернатури, такі як професійно-педагогічна адаптація, мотивація, форму- вання компетентностей та наставництво. Наголошено, що наставництво є центральним компонентом педагогічної інтернатури, оскіль- ки воно не лише забезпечує новопризначеним учителям професійну підтримку, але й сприяє під- вищенню їхньої впевненості у власних силах. Розкрито значення створення довірливих партнер- ських відносин між інтернами та наставниками, які сприяють ефективній комунікації та профе- сійному розвитку. Також підкреслено важливість залучення керівництва закладів освіти до коор- динації та моніторингу процесу педагогічної інтернатури. Наведено рекомендації щодо вдосконалення роботи з молодими педагогами, зокрема організації професійного супроводу, оцінки їхньої діяльності та підтримки інноваційних ідей. Зроблено ви- сновок, що педагогічна інтернатура є важливим інструментом збереження кадрового потенці- алу в системі освіти, сприяє розвитку професійних компетентностей і підвищенню мотивації молодих учителів до тривалої педагогічної діяльності. Акцентовано, що успішна педагогічна інтернатура може значно знизити плинність кадрів, підвищити якість навчального процесу та забезпечити сталість освітніх традицій.